• طریقه کارکرد شیر برقی در کولرهای دوزمانه :
این مدل شیرها انواع و اقسام مختلفی دارند. در عکس موجود در ابتدای مبحث ، زمانیکه شیر به برق متصل نیست یعنی حالت de-energized ،به فشار دیسچارج کمپرسور اجازه وارد شدن به محفظه خالی بالای پیستون داده نمیشود و در همین لحظه مسیر محفظه به ساکشن کمپرسورباز میشود و فشار محفظه خالی بالای پیستون افت پیدا میکند.
بدلیل این اختلاف فشار ایجاد شده مابین پایین و بالای پیستون ، پیستون بسمت بالا حرکت کرده و مسیر فرعی بسته شده و ورودی شیر به سمت مسیر اصلی هدایت میشود.
زمانیکه شیر به برق متصل میشود یعنی حالت energized اجازه ورود گاز پرفشار دیسچارج به محفظه خالی داده میشود و همزمان پورت مسیر ساکشن بسته میشود. فشار گاز داغ بالای محفظه باعث حرکت دادن پیستون بسمت پایین و بستن مسیر اصلی در شکل و اتصال ورودی به مسیر فرعی میگردد.
همه ما با سیستمهای پمپ دان که متداولترین آنها اسپلیتهای سرد و گرم میباشد آشنایی داریم. در تمامی این سیستمها شیرهای 4 طرفه ایی وجود دارند که به آنها Reverse valve گفته میشود که عکس آنرا در زیر میتوانید ببینید
شير انبساط Expansion- Valve :
شير انبساط كه عمل قرار گرفتن اين شير قبل از اواپراتور ميباشد. در حقيقت كنترل ماده سرمازا ميباشد. و اين وسيله فشار زياد مايع خروجي از كندانسور را تقليل داده و مناسب عملكرد اواپراتور ميسازد.
شيرهاي انبساط بر اساس يكي از فاكتورهاي فشار- حرارت- سطح مايع مبرد- مقطع جريان گاز- عمل تنظيم و كنترل مايع مبرد را بعهده ميگيرد و به انواع زير تقسيم ميشوند.
1- لولههاي موئين
2- شناور سمت فشار كم
3- شناور سمت فشار زياد
4-شير انبساط حرارتي
5- سوپاپ انبساط خودكار
• لولههاي موئين :
يكي از روشهاي كنترل مايع سرمازا لوله موئين ميباشد. لوله موئين از لولههاي مسي بدون درز با قطر كوچك ساخته ميشود .خلیج سرما. و بصورت كلاف يا حلقهاي در ميآورند براي انتخاب لولههاي موئين چهار عامل طول لوله و قطر داخلي درجه حرارت لوله و دوري و نزديكي كلاف را در نظر ميگيرند و براي گازهاي مختلف جداولي به همين منظور تهيه گرديده است.
• شير انبساط حرارتي :
اين نوع شير انبساط كه بيشتر در دستگاههاي چيلر و تهويه مطبوع و سردخانهها از آن استفاده ميكنند عمل كنترل بوسيله انبساط و انقباض سيال درون بالب (حباب حساس) صورت ميگيرد.
اواپراتورها (Evaporators) :
انبساط غير مستقيم.
در طريقة اول اواپراتور – اواپراتورها (Evaporators)
نتيجه و عملكرد يك دستگاه تبريد از اواپراتور گرفته ميشود يعني گاز مبرد كه از كمپرسور و كندانسور گذشته به صورت پودر مايع وارد اواپراتور ميشود و شروع به تبخير ميشود. در نتيجه گرماي محيط اطراف خود را جذب كرده و اطراف خود را سرد ميكند. اواپراتورها، كلاً از نظر تبخير به دو دسته تقسيم ميكنند.
1- اواپراتورهاي انبساط مستقيم.
2- اواپراتورهاي مستقيماً در داخل محفظه و مواديست كه بايد سرد شوند مثل فريزرها و يخچالهاي خانگي و پكيج و كولرهاي گازي در طريقه دوم از يك سيال واسطه استفاده ميشود. بدين صورت كه در اثر تماس سيال با اواپراتور سيال خنك ميشود و اين سرما را با خود به محلي كه بايد سرد شود منتقل ميسازد. از اين نوع اواپراتور بيشتر در چيلر استفاده ميشود.
اين لولهها قسمتهاي مختلف يك دستگاه تبريد را به يكديگر مربوط ميسازند و بايد سايز و نوع آنها به بهترين وجه انتخاب شود تا انتظار كار خوب از يك سيستم سرمازا داشت. لولههايي كه براي اين منظور انتخاب ميشوند بايد جدار داخلي آنها صاف و صيقلي باشد تا افت فشار كمتري داشته باشد. زيرا چنانچه افت زيادي داشته باشد مقداري از توان كمپرسور را از بين ميبرند.
مدارهاي لوله كشي سيستم تبريد به سه بخش تقسيم ميشود كه عبارتند از:
1- لولههاي مداري فشار
2- لولههاي مدار مايع
3- لولههاي مدار مكش
الف) لولههاي مدار فشاري :
اين قسمت از مدار شامل لوله خروجي كمپرسور تا كندانسور ميباشد و بايد در سايز و نوع اين لوله دقت كافي شود
زيرا زياد شدن فشار در اين لوله باعث از بين رفتن قدرت كمپرسور و همچنين كم شدن ظرفيت كندانسور ميشود.
ب) لوله مدار مايع :
اين لوله از مخزن مايع كندانسور تا شير انبساط ادامه دارد. چنانچه در انتخاب اين لوله دقت نشود افت فشار زيادتر از حد نرمال باعث كاهش ظرفيت شير انبساط ميشود. در نتيجه سيستم با اشكالات و يخ زدگي مواجه ميشود.
دیدگاه خود را بنویسید